Google'ı kim bulmuştur

                                  Google'ı kim bulmuştur


google kim kurdu

            Sergey Brin, Lary Page

21 yaşındaki Maryland Üniversitesinden mezun olan Sergey Brin ve Michigan Üniversitesi’nden mezun olan Larry Page, 1995’te bilgisayar bilimleri  lisansüstü eğitimlerini yapacakları Stanford Üniversitesi’nin tanıtım turu sırasında tanıştılar. Efsaneye göre o gün birbirlerinden hiç hoşlanmadılar. Fakat aynı bölümde lisans üstü eğitimi yapacak olmaları, kaderin bir cilvesiydi belki de.
Page, doktora tezi için birkaç konuyu ele aldı, ancak nihayet 1990’lı yılların ortalarında baya bir büyüme kaydetmiş olmasına rağmen, hala merak ettiği ve daha fazlası olduğuna inandığı World Wide Web üzerinde çalışmaya karar verdi. Page, “Acaba Web sayfaları arasındaki bağları göreli önemlerini sıralamak için kullanmak mümkün müdür? Ve eğer bu gerçekten mümkün olsaydı, Web’deki her geri bağlantıyı saymak ve nitelendirmek için bir dizi algoritma – matematiksel kurallar dizisi – geliştirebilir mi?” sorularıyla dikkatini Web’in bağlantı yapısına odakladı.
1996 yılında, Google kurucularından biri olan Larry Page WWW (World Wide Web), yani internetin matematiksel özellikleri hakkında, doktorası için bir araştırma ödevi yazmaya başladı. Daha sonra araştırmasında birbiri ile bağlantılı web sayfaları üzerinde durdu. Geri dönüş analizi yapabilme becerisine sahip bir arama motoru için bir program yazmaya başladı. Yürüttüğü proje backlink analizleri ve araştırması ile ilgili olduğu için BackRub adını verdi.
İlk zamanlar kendi başına gayet iyi gidiyordu. Ancak matematiğin karmaşıklığı onu çok zorladı. Stanford kampüsünde ilk tanıştığı, açık sözlü öğrenci Sergey Brin’den yardım istedi. Sergey Brin, bir siteye verilen bağlantıların önemine göre sıralanabilmesi için, Matematiğin daha da rafine edilmesi ve projenin geliştirilmesi için Page ile birlikte çalışmaya başladı. Elde edilen algoritmaya PageRank adı verildi. Daha sonra PageRank Web’i taramaya başlamış olan BackRub’a entegre edildi.
PageRank Algoritmasını BackRub’a entegre ettikten bir yıl sonra, iki öğrenci artık çok büyük bir şey üzerinde çalıştıklarına emin oldular. BackRub’dan elde ettikleri arama sonuçları, mevcut arama motorları tarafından üretilen sonuçlardan çok daha üstündü. Sadece Page ve Brin, Web’in büyüdükçe sonuçlarının daha iyi olacağını fark etti. Her gün sayısı artan İnternet sitesi, neyin daha alakalı olduğunun belirlenmesinde daha fazla bağlantı ve daha fazla karar anlamına geliyordu.
Google markası ilginç veya yenilikçi olsa da arama motorunun temelini oluşturan PageRank algoritmasıdır. 9 Ocak 1998’de, Page ve Brin, ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi’ne patent başvurusunda bulundu. Patent numarası 6,285,999, “Bağlı bir veritabanında bağlantı sıralaması yöntemi”, mucit olarak Larry Page’i ve atanan olarak Stanford Üniversitesi’ni belirttiler. Bu aslında Stanford Üniversitesi’nin page ranking işlemi için patent sahibi olduğu anlamına geliyordu. Page ve Brin, Stanford Üniversitesi’nden PageRank algoritmasının ticari faaliyetler açısından kullanım lisansını aldı.
Arama motoru, PageRank olarak adlandırılan bir teknolojiyi kullanması bakımından benzersizdi. PageRank sistemi bir web sitesinin değerini belirlemek için, siteyle bağlantılı olan diğer sitelerin sayısını ve önemini dikkate alıyordu ve arama sıralamasını buna göre belirliyordu. O zamana kadar arama motorları, bir arama teriminin bir web sayfasında ne sıklıkta göründüğüne göre sonuçları sıralıyordu. Araştırma projesi başarılı oldu ve bu başarı ile birlikte ikili Goolge adını verdikleri arama motoru üzerinde çalışmaya başladılar.

Google adı nereden geldi

BackRub adını, projelerinin büyüklüğünü daha iyi yansıtacak bir şeyle değiştirmeye karar verdiler.  Site, Edward Kasner ve James Newman’ın “Mathematics and the Imagination” (Matematik ve Hayal) adlı kitabında bulunan bir googol’un (1 sayısı ve onu takip eden 100 tane sıfırı ifade eden terim) adını aldı; . Google’ın kurucuları, bu adı, arama motorunun incelemesi ve sonuçlandırması gereken muazzam miktardaki bilgileri temsil ettiği için seçtiklerini belirtmişlerdir.







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Microsoft kodu game lab